Even geduld a.u.b!

05 juni 2013 - annemarie

Geduld is het vermogen om lang te wachten zonder boos te worden. Geduld kun je verliezen en je geduld wordt vaak op de proef gesteld. Geduld is een schone zaak. Volgens Boeddha is een groot mens degene die het sterkst is in het uitoefenen van geduld. Geduld is de sleutel tot tevredenheid! Geduld is ook het beste medicijn. Wie leeft met geduld ervaart weinig stress. Met meer geduld zul je mooie doelen bereiken, goed met mensen om kunnen gaan en meer tevredenheid ervaren in je leven. Lees meer...

Wachten

We kunnen niet meer wachten. We willen alles meteen. Ongeduld zie ik veelvuldig om me heen. Cliënten willen instant veranderingen en liefst zonder moeite, maar alles heeft zijn tijd nodig. Als je gezaaid hebt volgt nu eenmaal een periode waarin je alleen maar kunt wachten.  Wachten op het juiste moment is het kostbaarste dat we hebben. De natuur weet dat. De bomen weten dat. De beer in zijn winterslaap weet dat. Het gras groeit echt niet sneller als je eraan trekt en ook de rivier kun je niet duwen.

Onthaasten

De wereld draait steeds sneller door. Als je haast hebt, neem dan eens een omweg! Ongeduld en adrenaline hebben veel met elkaar te maken. Je altijd maar haasten is niet gezond. Bedenkt dat een schildpad meer ziet onderweg dan de haas! Sta af en toe eens stil in het NU, om te voelen wat er is. Kijk dan om je heen, luister naar wat je hoort. Wat ruik en proef je eigenlijk? Hoeveel mensen eten niet gedachteloos en gehaast hun bordje leeg terwijl de TV aan staat?

Overgave

Geduld betekent voor mij overgave; accepteren dat het is zoals het is. Ik heb dit vooral geleerd tijdens onze reizen door Zuid Amerika, met het openbaar vervoer. De afstanden daar zijn groot en de wegen slecht. Een bustocht door het Andes-gebergte van de ene kant naar de andere kant duurt al gauw gemiddeld 20 uur. Een zitplaats was ondenkbaar. De plaatselijke bevolking zat met minstens 3 personen op 2 stoelen. In het gangpad lagen de zakken met aardappelen, uien en wol hoog opgestapeld, en daarbovenop zaten wij, hangend tegen onze rugzak. De enige manier om dit te overleven was volledige overgave. Verstand op nul, blik op oneindig. Slapen was onmogelijk op de hobbelige wegen. Maar de onmetelijke schoonheid van het rijden boven de wolken en het spectaculaire uitzicht soms op de bergen van de Andes maakten voor mij al het andere onbelangrijk. Als in een trance vlogen de uren voorbij. Niets deed er meer toe, dan het huidige moment.  Midden tussen de stank van kotsende kinderen heb ik ervaren hoe het is om buiten de tijd te staan. Euforische momenten van geluk dat ik dit mee mocht maken, ook al konden we ieder moment een ravijn in duiken. Het deed er niet meer toe. Alles was goed zoals het was. De reis zelf was het doel. De bestemming een geschenk. Je kunt kíezen voor geduld. Uiteindelijk komt alles op het juiste moment.

Hoe geduldig of ongeduldig ben jij?
Deel je ervaringen en ideeën met anderen in het veld hieronder. Alvast bedankt voor je bijdrage!

Opmerkingen: 3

  • rinske masselman 06 jun

    Mooi! Accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn en je daardoor niet laten belemmeren in je dagelijks zijn. Maar wel alert blijven en weten dat er altijd wel een juist moment komt, zodat je de kansen die zich voordoen kunt grijpen. Soms kan geduld lijken op passiviteit, een gelaten afwachten, niet proactief je doelen stellen.m aar geduld gecombineerd met ween interne focus op he eigen levensdoelen is juist proactief en brengt je daar waar je wilt wezen! Geduld is ook positiviteit, het komt goed. Dit brengt je waar je wilt komen, geeft je de oerenergie om te zijn.
  • Annemarie Masselman 06 jun

    Mooie aanvulling op mijn column zus, dankjewel!
  • chbtrigobw@gmail.com 18 jan

    Online gold.raiditem.com.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________